Számos hazai növény ismert gyógynövényként, de frissítő, vagy hűsítő italt is lehet készíteni erdőkben, mezőkön megtalálható növényekből.
Én is többet kipróbáltam és megszerettem jónéhányat. Kellemes ízükön kívül a saját gyűjtés öröme és az ahhoz szükséges kirándulás miatt is szívesen készítek ilyen italokat.
Könnyen felismerhetők, megtalálhatók és gyűjthetők például a hegyi juhar, a mogyoró, a vadrózsák, a szedrek és a sokak által csak gyomként ismert pongyola pitypang levelei is (az utóbbi salátákban is kiváló).
Természetesen mielőtt gyógynövényeket fogyasztunk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat és gyógyszerészünket. Igazán tanulságos beszélgetés lesz.
A júniusi hírlevélben néhány további 'üdítő' növényről, elkészítésükről és gyűjtésükről is írok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése