Italok vadontermő növényekből

Bárki könnyen készíthet ismerős, őshonos és vadontermő növényekből üdítő italokat, ’teákat’.
Számos hazai növény ismert gyógynövényként, de frissítő, vagy hűsítő italt is lehet készíteni erdőkben, mezőkön megtalálható növényekből.
Én is többet kipróbáltam és megszerettem jónéhányat. Kellemes ízükön kívül a saját gyűjtés öröme és az ahhoz szükséges kirándulás miatt is szívesen készítek ilyen italokat.
Könnyen felismerhetők, megtalálhatók és gyűjthetők például a hegyi juhar, a mogyoró, a vadrózsák, a szedrek és a sokak által csak gyomként ismert pongyola pitypang levelei is (az utóbbi salátákban is kiváló).
Természetesen mielőtt gyógynövényeket fogyasztunk, kérdezzük meg kezelőorvosunkat és gyógyszerészünket. Igazán tanulságos beszélgetés lesz.
A júniusi hírlevélben néhány további 'üdítő' növényről, elkészítésükről és gyűjtésükről is írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése