Gondolatindító kulcsszavak böjtöléshez, tisztítókúrához

1. Mértékletesség, fokozatosság: elégedjünk meg egy kisebb sikerrel, amit elérünk
A böjt a szervezet számára egy a korábbitól eltérő működés, aminek az eredménye egy kedvezőbb állapot elérése, de a változás megterhelő. Ennek oka az átállás lassúsága, az új folyamatokhoz szükséges körülmények megteremtéséhez szükséges erőfeszítés, valamint a korábban elraktározott méreganyagok felszabadulása.

2. Egyedi módszer: saját szokásainkhoz igazítsuk a saját módszerünket
A böjt testi szinten a bennünk felhalmozódott méreganyagok eltávolítását segíti a táplálkozás időszakos megváltoztatásával.
Ennek megfelelően a korábbi táplálkozásra kell épülni a böjtnek. Egy vegetáriánus számára a húsmentesség nem jelent segítséget, de az ő esetében lehet, hogy az édességfüggőség okozhat problémát. Tehát válasszuk ki, mik azok az összetevők esetleg szokások vagy módszerek, amelyek következményeitől meg akarunk szabadulni.

3. Ennivaló helyett táplálék: minőségből kevés is elég, a rosszból a kevés is sok
A szükséges tápanyagokat elegendő mennyiségben, egyszerű formában, rendszeresen és jó minőségben fogyasszuk

4. Méregtelenítési folyamat támogatása: felszabadítani, kiválasztani és eltávolítani
- Pihenés: stresszes állapotban a szervezet működése megváltozik, nyugalmi állapotban a helyreállítással, kiválasztással, újraépítéssel van elfoglalva.
- Folyadékbevitel: a felszabaduló méreganyagok oldása, elszállítása, egyensúly megőrzése, vizeletkiválasztás élénkítése
- Mozgás, masszázs, izzadés: a felszabadítást segítik elő fizikailag és a keringési rendszer által is.
- ’Tisztító szerek’ Háziszerektől (csalán tea, zöldtea, préselt zöldség és gyümölcslevek, stb.) a speciális készítményekig.

5. Megtisztulás, megváltozás: új állapot elérése
A böjt eredménye egy korábbinál jobb állapot, ezt tartsuk szem előtt a böjt során. Ha a böjt csak egyszeri eredmény már akkor is sokat segíthet egészségünk megőrzésében.
Ha a böjt alatt betartott szabályokat és elveket a későbbiekben is követni tudjuk, akkor értünk el igazán maradandó eredményt.

6. Tudatosság: megtervezett és véghezvitt folyamat
A böjt célját, módszerét és idejét előre határozzuk meg.
A böjt kedvező hatásai a böjt után jelentkeznek. Böjt közben lehetnek nehézségek és kellemetlenségek is. Ezek általában azt jelzik, hogy zajlik a megtisztulás, de figyelmeztetnek arra is ha túlzásba vittük a böjtölést.
A jelek súlyosságától függően kezeljük ezeket. Ha csak idegesít, hogy nem ehetek ott és akkor valamit, az még nem a túlzást jelzi.
A kellemetlen hatásokat nem a böjt, hanem az előtte folytatott életvitelünk okozta.

7. Holisztikus szemlélet: a böjt nemcsak a testnek szól
A böjt nemcsak az étkezésünket és testünket érinti. A szembenézés, megtisztulás, újjászületés folyamatát testi lelki és szellemi szinten is megélhetjük. Rajtunk múlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése