7 módszer, hogy jókedvünk legyen

Ha úgy érezzük fogytán az erőnk, vagy problémákkal küszködünk, akkor nagyon fontos, hogy mielőbb visszaszereznünk a jókedvünket. A jókedv még akkor is segít minket, ha alapvetően elégedettnek mondjuk magunkat.
Ha sikerül jókedvünket megteremteni és megőrizni, a környezetünkre is jó hatással vagyunk és az ő napjukat is sikerülhet kellemesebbé varázsolni.
Ehhez lássunk 7 egyszerű gyakorlatot:


1. Felébredéskor mosolyogjon egyet
Mosolyogni nagyon egyszerű, és ha már a nap elején jókedve lesz egy mosolytól, és érzi, hogy tud mosolyogni, akkor nemcsak a napja indul jókedvűen, de ezt napközben könnyebben visszaidézheti és visszanyerheti a reggeli lendületét is, ha szükséges.
Ez a gyakorlat nemcsak örömet okoz, de megtanít arra is, hogy figyeljünk a hangulatunkra, érzéseinkre és a testünkre is.

2. Cserélje a „kell”-t „akarom”-ra
A legtöbb „kell” felcserélhető egy „lehet”-tel és ha ez sikerült, akkor már csak egy apró lépés, hogy úgy közelítsük meg a dolgot, hogy „akarok”.
Ha tudjuk, hogy valamit meg fogunk tenni, mert kell, akkor elhisszük, hogy képesek vagyunk megtenni.
Annak pedig, hogy megtesszük, az az oka, hogy így kedvezőbb helyzetbe kerülünk, tehát mi akarjuk megtenni. Az ok persze hosszabb távú, vagy összetettebb céljainkban keresendő.
Például ha beszélnem kell a főnökkel és azt akarom, hogy megmaradjon a munkahelyem, akkor én akarok beszélni vele.

3. „Sajnos” helyett „szerencsére”
Azt a szót, hogy „sajnos” felejtsük el, mert így könnyebben megláthatjuk az események és helyzetek jó oldalát.
Ha környezetünkben még sokszor használják, akkor azt is a magunk javára fordíthatjuk. Például, ha valaki azt mondja: sajnos tankolnia kell, akkor eszünkbe juttatja, hogy szerencsére az illetőnek van autója és még vannak működő benzinkutak is. Mi ennek is örülhetünk, és így más is segít, hogy a jókedvünk legyen.


4. Várjunk örömmel
Napközben többször van lehetőségünk várakozni. Ez jó alkalom arra, hogy felelevenítsük magunkban, milyen jó dolgokban volt és van részünk és ettől jobbkedvűek legyünk.
Sokan hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, és a megszokott jónak nem is igazán örülünk. Egy kis gyakorlás után könnyen az eszünkbe jutnak azok a nagyszerű dolgok, amik minket érnek, és amiknek részesei vagyunk.

5. Mozdítsuk meg
Egy tárgyat elmozdítani, valamit átalakítani, megfordítani szintén egyszerű dolog. Tehetjük ezt csak azért, hogy lássuk és érezzük, hogy képesek vagyunk változtatni, és befolyással vagyunk a dolgokra.
Már egy apró dolog is javíthat a napunkon, például igazítsuk meg a félrecsúszott gallérunkat.

6. Időhíd
Ha volt valami a múltban, amitől jókedve lett és sikerül elképzelni valamit a jövőben, aminek örülni fog, akkor a jelenben is van minek örülni. Felfoghatjuk úgy, mint a két örömteli állapot közti átmenetet. Ez még akkor is növeli jókedvét, ha már most is boldognak érzi magát.

7. Találjuk meg a saját módszerünk
A jó dolgok személyreszabottak. Vannak olyan tevékenységek, mozdulatok, amik az Ön jókedvét teremtik meg, vagy azt erősítik.
Vegyük észre és jegyezzük meg, amikor valami jókedvre derít, és találjuk ki, hogy lehet ebből gyakorlatot csinálni.
Később tudatosan keressük ezt a tevékenységet, ismételjük a gyakorlatot.
Ilyen dolgokat felfedezni, és a későbbiekben tudatosan alkalmazni nemcsak azért előnyös, mert jókedvre derítenek, hanem azt is, mert megmutatják: képes ennek a módját megtalálni.

Ezek a gyakorlatok egyszerűek, de hatásosak. Eleinte figyelnünk kell rá, hogy rendszeresen gyakoroljuk őket, de később már maguktól jönnek, szokássá válnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése